Våren 2007 stod vi inför utmaningen att skrota en segelbåt, men efter att ha undersökt alternativen för att göra det på ett miljöansvarigt sätt, upptäckte vi att det saknades ett fungerande system för omhändertagande av uttjänta båtar i Sverige. Detta blev ett problem som vi kände oss tvungna att lösa. Senare samma år grundades Båtskroten Sverige på Muskö i Stockholms skärgård, med målet att skapa en hållbar lösning för båtåtervinning.
I början var det mycket att sätta sig in i – allt från regler och teknik till olika processer. Vi insåg tidigt vikten av att hitta pålitliga samarbetspartners för att kunna erbjuda en heltäckande och hållbar lösning. Efter att ha provskrotat flera båtar kunde vi snart utveckla och kvalitetssäkra Båtskrotens processer, med fokus på trygghet för människor och omtanke om miljön.
Idag tar vi emot båtar från hela Sverige – allt från mindre fritidsbåtar till brandskadade skepp, träbåtar och segelbåtar i glasfiber.
Vi har även fått ett fantastiskt gensvar på marknaden, uppmärksamhet i både TV och press, samt mottagit flera utmärkelser, bland annat ett prestigefyllt pris från näringsministern som framgångsrika entreprenörer.
Vi har även fått den fina äran att spela in en reklamvideo för Volvo.
Våra projekt och företag som vi just nu är delaktiga i
Båtretur ett sammarbete mellan Båtskroten, SweBoat & Stena Recycling http://www.båtretur.se
Skrotens Café & Skeppshandel ett café beläget på Djurgården http://www.skrotens.se
Fiskereturen ett samarbete mellan Båtskroten, FiskareFöreningen Norden, Håll Sverige Rent & Sotenäs Kommun http://www.fiskereturen.se
Skroten Matbod & Deli, öppnade våren 2023 på Djurgården
Följ oss på instagram för mer information @skrotendeli
Kartläggning av övergivna fritidsbåtar samt förslag på åtgärder för att fler fritidsbåtar återvinns
Tillsammans med Ecoloop har vi kartlagt hur stort problemet är med övergivna fritidsbåtar ur ett livscykelperspektiv samt föreslagit åtgärder så att fler fritidsbåtar återvinnas.
Uppdraget sker inom ramen för Havs- och Vattenmyndighetens regeringsuppdrag ”Insamling och återvinning av fiskeredskap och fritidsbåtar”.
Vill du läsa mer om projekt Kan du klicka här
Vi skrotar mellan 500 – 700 båtar om året på våra anläggningar i Sverige.
Ungefär såhär ser det ut fördelat i landet
I samarbete med SweBoat och Stena Recycling har vi etablerat ett nationellt återvinningssystem för fritidsbåtar.
Idag har vi 37 anläggningar spridda över hela landet.
För oss är det viktigt att du, oavsett om du bor i Umeå eller Malmö, ska kunna skrota din båt på ett sätt som tar största möjliga hänsyn till vår känsliga miljö. För att hitta den anläggning som ligger närmast dig, fyll i vårt formulär.
Efter nästan 100 år av växande fritidsbåtliv har behovet av ett system för omhändertagande av uttjänta båtar blivit alltmer aktuellt, i takt med att antalet båtar som nått slutet av sin livslängd ökar. Båtlivet har varit en folkrörelse i Sverige sedan 1920-talet och förhoppningsvis fortsätter det att vara så i framtiden. Idag har omkring 2 miljoner människor i Sverige tillgång till någon av landets cirka 880 000 fritidsbåtar, vilket placerar oss bland världens mest båt-täta länder.
Båtarnas hållbarhet och relativt höga andrahandsvärden har länge gjort att behovet av ett återvinningssystem för uttjänta fritidsbåtar varit begränsat. Men med förändrade krav från båtägare och ett snabbt sjunkande andrahandsvärde är tiden nu mogen för att påbörja återvinningen av båtar.
Systemet fyller en viktig funktion då det tidigare saknats kontrollerade processer och kvalitetssäkrade aktörer för att hantera uttjänta fritidsbåtar. Detta har resulterat i både onödig nedskräpning och oseriös hantering av båtar som nått slutet av sin livslängd. Det är avgörande att hela processen, från hämtning till återvinning, sker på ett miljöriktigt och ansvarsfullt sätt.
Vi samverkar med båtbranschen, miljömyndigheter, kommuner och försäkringsbolag för att garantera att hela återvinningsprocessen sköts juridiskt korrekt, kvalitetssäkrat samt med största hänsyn till vår känsliga natur.
Miljön är ett ständigt pågående arbete hos oss på Båtskroten. Fokus ligger på att hela kedjan ska vara så miljöriktig som möjlig, från bärgningar till transporter och materialåtervinning. Det är viktigt att våra samarbetspartners delar vårt miljötänk. Vi är även delaktiga och engagerar oss i olika forum som rör båtmiljö.